logo

Cenu receptu vypočítavame približne takto:

            

 n! \approx  \left(\frac{n}{e} \right)^n \int_{0}^{\infty} \exp \left(- \frac{1}{2n} (x-n)^2 \right)\, \mathrm{d}x = \sqrt{2n} \left(\frac{n}{e} \right)^n \int_{-\sqrt{\frac{n}{2}}}^{\infty} e^{-x^2} \, \mathrm{d}x  

Avšak je to zjednodušený vzorec, výpočet je o trochu zložitejší ...

 

Cena receptu neobsahuje náklady na varenie, teda plynu, elektriny, propán-butánu a podobne. Pri najlepšej vôli totiž neodhadneme, či svoj ​​pokrm varíte na starom elektrickom sporáku, ktorý žerie ako tryskáč, alebo na ohni pred chatou, ktorý je vlastne zadarmo. Preto v našich výpočtoch cenu energie na varenie nezahrnujeme. 

Cena receptu je tvorená z bežných cien potravín. Neberieme teda ohľady na to, že v lete vo výpredaji zoženiete papriky za 2 Sk / kg, pretože tie isté papriky kúpite v zime za mnohonásobne vyššiu cenu. Ceny všetkých potravín započítavame tak, ako je bežne v Českej republike môžete zaobstarať vo veľkých známych supermarketoch vyprůměrované do obdobia jedného roka. Ak teda potravinu XY v lete zaobstaráte vždy za 10 korún a v zime vždy za 12 korún, počítame celoročné priemernú cenu 11 korún. 

Cena receptu je vypočítavaná vždy len zo spotrebovaného množstva. Ak teda na nejaký recept použijete iba žĺtok z vajíčka, je započítaná len cena žĺtku, pretože bielok vám ostal do iného pokrmu. 

Do našich cien receptov nezahrnujeme ceny v obchodoch pre podnikateľov, pretože tam nemajú prístup všetci. Ďalej neberieme ohľad na zľavy veľkých balení. Málokto si totiž domu na varenie kúpi litrové Magi korenie, alebo bedňu masla. Ceny teda vždy vypočítavame z balenia, ktoré sa predávajú najviac. 

Pamätáte na začiatok roka 2012, kedy cena vajec mnohonásobne vzrástla? Ak niektorá ingrediencie takto vyletí, potom sa zdraženie ihneď prejaví vo výpočtoch našej ceny. Zdraženie musí trvať najmenej týždeň, aby náš vzorec na cenu zareagoval. Pokiaľ ale treba vláda vyhlási, že vajce bude stáť od zajtra 100 korún, potom ihneď cena receptu vzrastie. (dúfame, že vláda takúto právomoc mať nikdy nebude) Tým teda zodpovedáme tiež možnosť, že keď dnes vidíte u nejakého obľúbeného receptu napríklad cenu 65 korún za celý recept, potom je pravdepodobné, že za pár dní, týždeň, mesiac, pol roka alebo za rok sa cena mierne zdvihne, náš vzorec totiž dlhodobo sleduje vývoj cien všetkých potravín uvedených v našej kuchárke. 

Ilustračná otázka: Na čo mi je vami vypočítaná cena, keď ja recept uvarím o desať percent lacnejšie, pretože nakupujem len potraviny v akciách? 

Odpoveď: Je to čo nejkorektnější výpočet, o ktorý sa neustále snažíme. Používame rovnaké ceny pre výpočet, aké míňa valná väčšina našich čitateľov. Samotné nás pri písaní tejto kuchárky prekvapilo, že niektoré jedlá sú lacná a ani sme si to predtým neuvedomili, naopak iné jedlá pridaním niekoľkých ingrediencií sú vlastne jedla drahá. Keďže ale pre všetky jedlá v našej kuchárke používame rovnaký výpočet, tak keď jedno jedlo uvaríte podľa nášho výpočtu za 100 korún a iné za 200 korún, potom máte minimálne istotu, že druhý pokrm je raz tak drahšie. 

Náš výpočet neustále zdokonaľujeme, a snažíme sa ceny uvádzať čo nejkorektněji, čo samozrejme nie je vec nijak jednoduchá. Jasne si uvedomujeme, že ceny v Ústne nad Labem sú iné ako v Prahe a odlišné sú zase na Morave. 

Hlavný cieľ kuchárky Video-recepty.com je ľahko sa orientovať v cenách najznámejších pokrmov, a rodinám, ktoré musia počítať každú vydanú korunu chceme pomôcť, aby si mohli uvariť za minimum financií čo možno najvyváženejší stravu. Dôraz tiež kladieme na skutočnosť, že nie každý sa orientuje vo svete varenia, kuchárskych slov atď. Náš cieľ je teda jasný a hlása to aj slogan nášho servera: Kuchárka polopatě, a za pár korunačiek ... 

Naša kuchárka, čo sa týka výpočtu ceny aj GDA nemá precedens, pretože je to prvá internetová kuchárka na svete tohto typu. Ak sa nám to darí, alebo nie, musíte posúdiť Vy čitatelia. Určite ste už sami zistili, že recepty odnikiaľ neopisujeme, a že každý recept je u nás úplne precízne a dopodrobna spracovaný. U nás nenájdete recept okopírovaný z iného servera - a keď je na tom inom serveri chyba, tak je väčšinou na inom serveri okopírovaný aj s tou chybou. Snažíme sa o kvalitu stránok, nie množstvo. Preto každý podnet a nápad, ktorý nám zašlite, je pre nás dôležitý, prínosný a veľmi si ho vážime. Každým sa budeme veľmi vážne zaoberať, pretože my píšeme, natáčame a fotografujeme pre Vás ....

 

Martin Mithofer a Pavlína Hrubešová

 

Tí, kto nám skočili na náš malý žart so vzorcom, ktorý je vyobrazený hore sa ospravedlňujeme, matematici iste spoznali odvodeninu Stirlingova vzorca. Presný výpočet ceny receptu si po dlhom vývoji necháme ako také malé tajomstvo nášho serveru.