logo

GDA (Guideline Daily Amounts = odporúčané denné množstvo) sú na prvý pohľad jasné informácie o obsahu energie. Je to percentami vyjadrený podiel odporúčaného denného množstva energie, cukrov, tukov, mastných kyselín a sodíka obsiahnutého v presne stanovenom množstve produktu. GDA je jednotný štandard značenie produktov používaný potravinárskymi výrobcami dobrovoľne. Viac ako 80% spotrebiteľov vo vybraných sledovaných krajinách si vďaka značenia GDA dokázalo zvoliť vhodnejšiu stravu. Cieľom GDA je ponúknuť spotrebiteľovi zrozumiteľnú nutričnú ​​informáciu, ktorú budú v rovnakom formáte používať všetci zapojení výrobcovia na trhu domácom i zahraničnom.   

 

GDA je rýchla navigácia vo svete živín a kalórií. Bubliny GDA dávajú okamžitý prehľad - percentami vyjadrený podiel odporúčaného denného množstva energie, cukrov, tukov, nasýtených mastných kyselín a sodíka, ktorý je obsiahnutý v presne stanovenom množstve potraviny. Mnoho výrobcov, ako napríklad Coca-cola je začala dobrovoľne uvádzať na etiketách svojich výrobkov.

 

 

Z tabuľky umiestnené nad týmto textom okamžite vidíme, že každých 24 hodín by sme mali prijať 2000 kcal energie, 90 gramov cukrov, 70 gramov tukov, 20 gramov mastných kyselín a 2,4 sodíka. Uvedená hodnota zodpovedá pre zdravú ženu s priemernou telesnou hmotnosťou, strednou fyzickou aktivitou a dobrým zdravotným stavom.

 

 

Druhá tabuľka ukazuje množstvo GDA v 100 gramoch pokrmu Segedýnský guláš so sójovým mäsom. Na prvý pohľad vidíme, že množstvo všetkých uvedených hodnôt je pomerne vyvážené.

 

 

Tretia tabuľka ukazuje množstvo GDA v 100 gramoch pokrmu Bravčové výpekom. Tu Vás na prvý pohľad tabuľka upozorní, že pokrm nie je vyvážený ani trochu. Cukry chýba úplne, zato obsahuje veľké množstvo mastných kyselín a tukov. Po jedinom pohľade teda viete, že pokrm Bravčové výpekom je síce podľa názvu veľmi chutný, ale s veľkosťou porcie by sme to rozhodne preháňať nemali, a kvôli nulovému obsahu cukru by sme mali zaradiť ako múčnik napríklad jablko.

Po troške cviku vám teda tabuľky GDA dajú presný a hlavne rýchly prehľad, ako je ktorý pokrm vyvážený.

 

Poznámka: Keďže väčšinou k pokrmu bravčové výpekom ako prílohu používame knedle, ktoré cukor obsahujú, berte prosím tento príklad ako ilustračný.